Az ország egyik legnagyobb betleheme készült el hetedik alkalommal Cibakházán

Megosztás

Hetedik alkalommal készült el Cibakháza római katolikus templomában Herkó Ágoston alkotása, a közel hetven négyzetméteres betlehem, ami hazánk egyik legnagyobb alkotásának számít.

A betlehem készítője, Herkó Ágoston másodikos középiskolás, idén hetedjére kezdett neki az alkotásnak. Aktív résztvevője az egyházközség életének, sőt, testvérével, Kristóffal a liturgiák során kántori szolgálatot látnak el.

Amióta az eszét tudja, tevékenyen kiveszi részét az egyházközség feladataiból, testvérével, Herkó Kristóffal együtt kántori szolgálatot látnak el a liturgiák alkalmával. A projektbe először hét évvel ezelőtt vágtak bele, Varga Tamás atyával közösen, persze akkor még sokkal kisebb méretben, nagyjából 3-4 négyzetméteres volt az első betlehemük, ami évről évre nőtt.

Idén Ágoston célja az volt, hogy minél valósághűbben mutassa meg a betlehemi tájat, emiatt az eddigiekhez képest kevesebb díszítőanyagot használt fel, illetve bárhol járt, figyelemmel követte az adott táj növényeit, hogy azokat esetlegesen felhasználhassa az alkotófolyamat során.

A fiatalnak az egész év a tervezésről, majd az elméleti elképzelések után a gyakorlatról, az építésről szól. November közepétől advent első vasárnapjáig tartott az építés, a bontás várhatóan jövő év február elejen, Gyertyaszentelő Boldogasszony napján kezdődik meg.

Az alkotás nagy sikerét mutatja, hogy igazi szenzációként tekintik meg a látogatók a cibakházi betlehemet, tavaly kb. ezer ember látogatott el a templomba.

Képek: Cibakházi Betlehem Facebook oldal

Kapcsolódó cikkek